Jouluruoankin jälkeen voi olla hyvä olo

Ruoka on olennainen osa joulun viettoa, ja erilaisia joulun perinneruokia löytyykin nykyään mielin määrin. Monet kokevat joulun jälkeen huonoa omatuntoa siitä, että on tullut syötyä liikaa ja epäterveellisesti. Mikäli ruokailutottumukset ovat normaalissa arjessa kunnossa, ei terveellistä ruokavaliota kaada, jos joulun aikaan ruokaan ja syömiseen suhtautuu rennommalla otteella. Tavallisesta poikkeavat syömistottumukset jouluna voivat kuitenkin aiheuttaa väsymystä, vatsanväänteitä ja epämiellyttävää oloa, jotka haittaavat joulun tunnelmasta nauttimista. Jouluna ruoasta siis saa ja pitää nauttia, mutta kuinka sen voi tehdä hyvää oloa tukien?

Myös jouluaterialla voi soveltaa lautasmallia, jolloin siitä saa koottua ravitsemuksellisesti hyvän kokonaisuuden. Tämä tarkoittaa sitä, että puolet lautasesta täytetään kasviksilla kuten rosollilla tai vihersalaatilla, neljännes proteiinin lähteellä kuten kinkulla tai kalalla, ja viimeinen neljännes hiilihydraatin lähteellä kuten perunasalaatilla, porkkana- tai lanttulaatikolla. Näin ateriasta saa monipuolisen ja täyttävän ilman että olo on aterian jälkeen liian täysi.

Usein jouluaterioita syödään useampaan eri otteeseen, joten kaikkia eri ruokalajeja ei tarvitse syödä samalla kertaa. Jos ensimmäisellä kerralla nauttii esimerkiksi karjalanpaistia perunoiden kera, voi seuraavalla kerralla lautaselle valita vaikkapa lohta ja erilaisia laatikoita. Näin annoskoko on helpompi pitää hallinnassa, sillä usein syödään sitä enemmän, mitä useampia eri makuja lautaselta löytyy.

Makeita herkkuja kuten pipareita ja suklaata ei kannata napostella pitkin päivää, vaan ne on suositeltavaa nauttia jälkiruokina pääaterioiden jälkeen. Tällöin määrät pysyvät helpommin kohtuullisina, eivätkä herkut aiheuta niin voimakasta nousua verensokerissa. Samoin glögin ja muiden maustettujen juomien nauttiminen kannattaa sijoittaa aterioiden yhteyteen, jolloin suojellaan myös hampaita jatkuvilta happohyökkäyksiltä. Erilaisista juomista kertyy myös helposti ylimääräistä energiaa, joten nesteentarve kannattaa täyttää pääasiassa vedellä aivan kuten juhlapyhien ulkopuolellakin.

Jouluna säännöllisestä ateriarytmistä kiinnipitäminen on tärkeää myös ruoansulatuselimistömme kannalta, sillä se tarvitsee välillä taukojakin toimiakseen hyvin. Sopiva ateriaväli useimmille on 3-4 tuntia. Myös liikunta edesauttaa ruoansulatuksen normaalia toimintaa sekä auttaa nälän ja kylläisyyden tunteiden säätelyssä. Vaikka monet urheiluharrastukset ovat tauolla joulun ajan, ei liikkumista kannata siis kokonaan unohtaa. Hyviä liikuntamuotoja joulupyhille ovat esimerkiksi kävelylenkit, hiihtäminen, luistelu tai kotijumppa koko perheen voimin.

Valikoimastamme löytyy useita tuotteita, joilla voi helpottaa joulun ruoanlaittoa. Hetki-lisukesalaatit Rosolli, Kolmen sipulin perunasalaatti ja Metsäsienisalaatti soveltuvat pienen kokonsa ansiosta hyvin myös pienemmille talouksille. Salaatin tekoa nopeuttavat valmiiksi pestyjä ja pilkottuja raaka-aineita sisältävät Hetki-salaattipussit. Esimerkiksi valkoista balsamico -kastiketta ja kuivattuja karpaloita lisukkeena sisältävästä Talvisalaatista saa loihdittua jouluisen vihersalaatin hetkessä. Jälkiruoiksi tai kahvipöytään soveltuvat erityisen hyvin valmiisiin annospikareihin pakatut Omena-kanelirahka sekä Tiramisu-minijuustokakku.

Teksti: Elisa Voutilainen
Tuotekehitystrainee, Fresh Servant
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Jouluruasta ja yleensäkin ruoanlaitosta

Ruokailu voi olla yksi joulun kohokohdista, tai sitten se voi olla myös ”painajainen”. Jokainen meistä voi olla todella hyvä kokki ja keittiötaituri, mutta se vaatii harjoitusta – sanotaanhan sitä ettei kukaan ole seppä syntyessään, ja sama pätee keittiöön. Meillä on hyviä ja helppoja reseptejä koko vuodelle reseptinurkka.fi sivustolla, josta löytyy myös hyviä vinkkejä joulunaikaan.

Jos olet kokenut itsesi epävarmaksi keittiössä, ota tavoite vuodelle 2022, että opit varmemmaksi keittiön laitteiden ja ruokien äärellä, ja yllätä ystäväsi ja itsesi positiivisesti – kokeilemalla oppii, eikä aina tarvitse onnistua.

Kahvia vai teetä?

Kumpaa sinä juot – kahvia vai teetä? Vai puuttuuko sinulta molemmat arjestasi? Ja vielä, jos olet kahvinjuoja, niin teetkö itse kahvin alusta loppuun pidemmän kaavan kautta, vai käytätkö suomalaisille tutuinta kahvinvalmistustapaa eli suodatinkahvia, vai oletko peräti pikakahvin ystävä? Pikakahvi on kahvi, joka on ollut markkinoilla muutaman vuosikymmenen, ja nykyiset kahvikapselit ovat yksi sen ilmentymä. Kapselikahvit ovat myös markkinoille tullessaan tuoneet tarjolle entistä enemmän kahvilaatuja, ja samalla kahvimakuja yhdistelemällä kahviin mm. suklaata ja erilaisia aromeja.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.