Kotimainen kirjolohi ja siika kuuluvat suomalaiseen joulupöytään

Himoittavaksihiillostettu Benella Siika ja Confattu (!) Benella Kirjolohi kruunaavat joulupöydän

Benella Kala on suomalaisten sopimuskasvattajien kasvattamaa tuoretta ja raikasta kalaa, joka maistuu huippulaatua arvostavalle ja vastuullisesti valitsevalle kuluttajalle. Benella Kalat ruokitaan Raisioaquan kotimaisilla huippurehuilla, jotka varmistavat, että kalojen sisältämät ja meidän kaikkien sydämen hyvinvoinnin kannalta tärkeät EPA- ja DHA-rasvahapot ovat juuri oikealla ravintosuositusten mukaisella tasolla.

Finlandia-ravintolan chef Mika Jokela loihti Benella Siialle ja Benella Kirjolohelle uudet reseptit joulupöytään. 

Himoittavaksihiillostettu Benella Siika

Ota haltuun siian himoittavaksihiillostaminen. Reseptin perään kysellään takuulla ensi joulunakin.

Ohje neljälle nautiskelijalle
320 g Benella Siikaa
½ rkl sokeria
2 rkl suolaa
1 tl valkopippuria myllystä
pari oksaa tilliä (maun mukaan)

Benella Siiasta holtittoman hyvää hiillostamalla! Irrota terävällä veitsellä vatsarasva Benella Siikafileistä ja nypi ruodot pinseteilläAnna nahan levätä vielä paikallaan. Sekoita kulhossa sokeri, suola ja pippuri. Sirottele seos kalafileiden päälle ja lisää tillinoksat. Asettele fileet liha vastakkain vuokaan ja laita jääkaappiin. Anna makuuntua 4 tuntia. (Jos joulukuusi on jo koristeltu, tässä välissä voi hyvin vaikka paketoida joululahjoja.)

Pyyhi kalasta tillit ja ylimääräiset suolat. Irrota nahka. Leikkaa fileet ohuiksi siivuiksi ja kokoa neljäksi annospalaksi. Seuraa osuus, jossa tarvitaan tarkkuutta: annospalojen hiillostaminen. Lämmitä pannu kuumaksi, hiillosta annospalat kuumalla pannulla vain yhdeltä puolelta, puoli minuuttia per pala, ja nosta pannulta vetäytymään. Taianomaisen hyvää.

Himoittavaksihiillostetun Benella Siian kaveriksi sopivat inkivääri–hernepyree, munakastike mustapippurilla, tilli–sitrusöljy tai ihan vain perinteinen perunamuusi.

Confattu (!) Benella Kirjolohi

Kirjolohesta saa confauksella suussasulavan herkullista. Vanha ranskalainen valmistustapa toimii kirjolohen kanssa fantastisesti, eikä ole vaikea laitettava.

Vinkki: Voit lausua sanan confit ranskalaisittain ​[kɔ̃fi] ­– eli nasaali-o:lla, ilman ännää ja teetä – tai ihan vain suomalaisittain [konhvii].

Ohje neljälle confaajalle
720 g Benella Kirjolohifileetä
3 rkl karkeaa merisuolaa
1 tl sokeria
Ripaus valkopippuria myllystä
2 sitruunaa
5 dl luomuoliiviöljyä

Sano ei joulustressille! Tämä on helppo ja herkullinen slow food -resepti. Ripottele Benella Kirjolohifileelle suola, sokeri ja valkopippuri. Levitä päälle sitruunaviipaleet. Anna kalan makuuntua jääkaapissa 3 tuntia. (Tämä on hyvä hetki tietokilpailun valmisteluun jouluglögeille.)

Nappaa esille muutama arkki talouspaperia. Pirkka toimii hyvin. Poista sitruunaviipaleet ja pyyhi talouspaperilla suolakalan pinnalta. Laita filee vuokaan ja kaada päälle oliiviöljyä niin, että filee juuri ja juuri peittyy. Aseta paistomittari kalan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 80-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää kalan lämpötilaksi 50 astetta. Tähän kuluu aikaa noin 20–30 minuuttia. Nosta confattu kirjolohifilee pois vuoasta, taittele herkun alle pari palaa talouspaperia ja anna jäähtyä siinä muutaman joululaulun ajan. Valmistaudu ihastuneeseen vastaanottoon.

Vinkki: Siivilöi oliiviöljy talteen ja käytä myöhemmin esimerkiksi kalan paistamiseen.

Confatun Benella Kirjolohen kanssa voit tarjoilla fenkoli–piparjuurisalaattia, piparjuuri–perunaterriiniä ja kirjolohen mätiä sekä sitruunaruohokastiketta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.