Joulurauhan julistus julistetaan Suomen Turusta tänä vuonna ilman yleisöä

Perinteinen joulurauhan julistus Suomen Turusta järjestetään tänä vuonna ilman yleisöä. Syynä on vakava koronatilanne, jossa Turun kaupunki haluaa tehdä kaikkensa epidemian leviämisen estämiseksi ja ihmisten turvallisuuden takaamiseksi. 

Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen lukee joulurauhan julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona 24.12.2020 kello 12 tyhjälle Vanhalle Suurtorille.

Julistus luetaan ilman kovaäänisiä ja välitetään Yleisradion kautta. Joulurauhan julistus ei kuulu Vanhalla Suurtorilla, alue aidataan, eikä sille pääse yleisöä. 

Joulurauhaa ei Turun historian aikana ole aiemmin julistettu ilman yleisöä.

– Joulurauhan julistuksen monisatavuotinen perinne ei katkea, vaan Suomen Turku julistaa joulurauhan samalla tavalla kuin aina ennenkin. Suomalaisille tärkeä ja monelle se perinteinen jouluaaton aloitushetki välittyy koteihin television ja radion kautta normaalisti, kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo.

Joulurauhan julistus on kerännyt Vanhalle Suurtorille vuorittain yli 10 000 ihmistä tiiviille alueelle. Poikkeukselliseen ratkaisuun päädyttiin, koska Turun kaupunki ei halua ottaa mitään riskejä koronan leviämisen suhteen.  

– Kun yhteiskunnassa on peruutettu myös muita suuria joulunajan tilaisuuksia koronan, katsottiin parhaimmaksi pitää joulurauhan julistus tänä erikoisena koronavuonna ilman yleisöä, sanoo Minna Arve.

Yle televisioi ja radio tilaisuuden tuttuun tapaan

Yleisradio televisioi ja radioi julistuksen tuttuun tapaan. Soittajien, kuoron, yleisradiolaisten ja kaupungin henkilökunnan osalta noudatetaan turvavälejä.

– Meille on äärimmäisen tärkeää, että Suomen Turku tänä vuonnakin julistaa joulurauhan poikkeuksellista oloista huolimatta. Toivomme, että erityisesti ne tuhannet turkulaiset, jotka yleensä kokoontuvat kuuntelemaan joulurauhan julistusta paikan päälle, ymmärtävät, että tämä erityisjärjestely tehdään, jotta he voivat tänä vuonnakin nauttia joulusta turvallisesti sanoo Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen.

Paikan päällä esiintyvät tuttuun tapaan Laivaston soittokunta ja mieskuoro Naskalit sekä Mieskuoro Laulun ystävät. Paikalla on myös viittomakielinen tulkkaus.
 
Tilaisuus kulkee totuttuun tapaan seuraavasti:

  • klo 11.57 Jumala ompi linnamme – virsi 170; 1, 4                                           
  • klo 12.00 Turun Tuomiokirkon kello lyö 12. Alkufanfaari Marsalkan hopeatorvet marssista, säv. Artturi Rope
  • Suomen Turku julistaa joulurauhan, protokollapäällikkö Mika Akkanen
  • Maamme-laulu (1. suomi, 1. ruotsi, 2. suomi)
  • Porilaisten marssi

Joulurauha on julistettu yli 700 vuoden ajan

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä yli 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien. Nykyinen joulurauhan julistuksen kaava on peräisin vuodelta 1903.

Joulurauha on jäänyt julistamatta kokonaan ilmapommitusten pelon takia 1939 ja miliisilakon aikana 1917. Tiettävästi joulurauhaa ei julistettu isonvihan vuosina 1712–1721, eikä mahdollisesti vuosien 1809–1815 aikana.

Joulurauha julistetaan suomeksi ja ruotsiksi. Turun joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien. Televisiolähetykset aloitettiin vuodesta 1983 alkaen kotimaahan ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsiin. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.

Lisää joulurauhan julistuksesta: www.turku.fi/joulurauha 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.